Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η Inmarsat, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στην παγκόσμια κινητή δορυφορική επικοινωνία υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας, σκοπός της οποίας είναι η ενθάρρυνση των συνεργασιών στον τομέα της έρευνας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης Ναυτιλίας «Ποσειδώνια 2018» από τον πρόεδρο της Inmarsat Maritime, Ronald Spithout και τον πρόεδρο του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, θα εστιάσει κυρίως σε ευκαιρίες έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες διαστήματος και υπηρεσιών εδάφους, καθώς και σε ανταλλαγή δεδομένων, μέσα από την υπερσύγχρονη πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών που έχει δημιουργήσει ο Inmarsat.

Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα εξετάσουν τον ρόλο των δορυφόρων στο πλαίσιο του ΙΟΤ (Internet Of Things) και τις δυνατότητες που δημιουργούνται για στρατηγικές έρευνας, σχετικά με τις μελλοντικές ναυτικές τεχνολογίες λογισμικού και την ευρύτερη πολιτική στον τομέα του διαστήματος.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΔΟ έχει ως βασικό του στόχο να προωθήσει την τεχνολογία του διαστήματος και να ενθαρρύνει νέες ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα αυτό. Ο πρόεδρος της Inmarsat δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει μια ισχυρή και συνεργατική σύμπραξη μεταξύ του Inmarsat και του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Προσβλέπουμε σε αυτή με την περαιτέρω ανάπτυξη τα προσεχή έτη και αφουγκραζόμαστε τα οφέλη από τα έργα διαμορφώνοντας βιομηχανικές εφαρμογές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, δήλωσε: «Η Inmarsat είναι μία από τις πλέον σεβαστές παγκόσμιες διαστημικές επιχειρήσεις και είναι εξαιρετικά συναρπαστικό το γεγονός ότι αυτό το μνημόνιο θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα. Είτε πρόκειται για ανταλλαγή δεξιοτήτων, είτε δεδομένων ή ανθρωπίνου δυναμικού, θα εργαστούμε για πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τη γνώση και την κατανόηση των επιδράσεων της δορυφορικής τεχνολογίας, καθώς και την ανάπτυξη των διαστημικών εφαρμογών για την ναυτιλία και τη βιομηχανία γενικότερα».